fbpx

Underbukser – sådan syr du dem selv

Hvis du først har prøvet at sy et par underbukser selv, kan vi næsten garantere, at produktionen af flere snart vil starte.

Undertøj, boxershorts, BH eller trusser; det er ikke så svært, som man skulle tro, at sy undertøj. Min partner blev nødt til at ofre et par Björn Borg-underbukser, hvilket er hans yndlingsmodel. Jeg sprættede alle dele af underbukserne fra hinanden og tegnede dem op på et stykke mønsterpapir. Efterfølgende købte eg økologisk, stretchy jerseystof i forskellige farver samt en matchende, blød elastik, der er ideel til syning af undertøj. Med Woollie Lock-tråden fik jeg super stretchy, fuldige fladlock-sømme.

Alt, hvad du behøver, ser du på billedet nedenfor:

Sådan syr du underbukser med stretchy fladlock-sømme, trin for trin.

 

Du skal bruge:

Klip følgende stykker ud til et par underbukser:

4 stk. forsider – dobbelt stof i midten

2 stk. forsider – sidedele

2 stk. side stykker

1 stk. bagside mod stoffoldning

 

Monter nye overlocknåle i overlockmaskinen og coversømsnåle i coversømsmaskinen. Tråd overlockmaskinen til en 3-tråds bred fladlock med matchende trådfarve til stoffet. To ruller Woollie Lock til griberne og en rulle overlocktråd, Designer, til nålen. Jeg valgde stinglængde 2 og differential 1. Trådspændng (fra venstre til højre) 0, -, 2, 7. Tråd coversømsmaskinen til tvillingesøm. Jeg valgte stinglængde 3 og differential 1. Trådspænding (fra venstre til højre) 4, 4, -, 3 og blød forudindstilling af kædesømsgriberen. Anvender du symaskinen med tvillingenål i stedet for coversømsmaskinen, skal du tråde symaskinen med 2 trådruller og vælge ligesøm med lidt længere sting – f.eks. 3,5.

Tip: Hvis du vælger at sy tvillingesømmene med symaskine, skal du kaste alle kanter med overlocksøm, inden du folder. Det stabiliserer stofkanten, og du får en fin, flad tvillingesøm.

 

 

Sy alle delene fra underbuksernes for- og bagside sammen med fladlock, vrangside mod vrangside. Start med delene i midten. Disse skal syes i dobbelt stof. Sy derefter sidedelene sammen med fladlock på hver side og på den midterste frontdel.

Med fladlock sys begge sidestykkerne på hver side af bagsiden – vrang mod vrang. Derefter sy du for- og bagsiden sammen og skridtsømmen.

 

 

Underbuksernes talje syede jeg sammen med ligesøm og ca. 1 cm sømrum. Fold sømrummet på hver side og fæstn med zigzag i sømrummet. Dette gør, at samlingen ikke skaver i taljen.

Opdel elastikken i 4 lige store dele og sæt den øverste kan på underbukserne fast med knappenåle. –  med samlingen bagerst i midten. Sy fast med en smal tvillingesøm fra retsiden med coversømsmaskine eller symaskine.

Benene foldes i bunden og lægges op med coversømsmaskinen fra retsiden og rundt om underbuksernes ben – eller lægges op med symaskine og tivillingenål.

Hvis du syr projektet og lægger det ud på de sociale medier, bliver vi glade, hvis du tagger os med @janomescandinavia

Jeg glæder mig til at se dine syprojekter!

Marie Eivik

 

I Maries syrum